دوشنبه ٢٧/فروردين/١٣٨٦-١٦/اپريل/٢٠٠٧
در تاريخ اسلامي، مدرسه بيشتر همان چيزي بوده است كه امروزه ما به نام حوزههاي علوم ديني يا حوزهي علميه ميشناسيم.
در شعرهاي حافظ و ديگر سخنسرايان پارسي مدرسه همواره به همين معنا بوده است.
بخواه دفتر اشعار و راه صحرا گير ------------ چه وقت مدرسه و بحث كشف كشاف است؟
فقيه مدرسه دي مست و فتوا داد --------- كه مِي حرام ولي بِه ز مال اوقاف است.
ز قيل و قال مدرسه حاليا دلم بگرفت ------- يك چند نيز خدمت معشوق و مِي كنم
(حافظ)
بحث و تكرار از براي دين بود در مدرسه ------ وز تو آنجا فوت شد اي عالم مختار، دين
(سيف فرغاني)
(كشاف در بيت اول اشاره به كتابي است در تفسير قران به نام ”الكشاف عن الحقيقة التنزيل“ به معناي ”آشكاركنندهي حقيقت وحي يا قران“ نوشتهي ابوالقاسم محمود زمخشري عالم ديني ايراني متولد خوارزم. وي به علت آن كه سالهاي زيادي در كنار كعبه زندگي كرده و معتكف شده بود لقب جارالله به معناي همسايهي الله گرفت)
اين معناي مدرسه هنوز در زبانهاي اردو و تركي استانبولي (كه زير نفوذ پارسي بودهاند) رايج بوده و منظور از مدرسه هنوز ”مدرسهي علوم ديني“ است.
در دوران نوين (مدرن) با ايجاد مدرسههاي نوين به سبك غربي (مانند تاسيس مدرسهي دارالفنون به فرمان اميركبير) و دنياگرا (secular) شدن نظام آموزشي در زمان رضا شاه، نظام آموزشي از دست آخوندها بيرون آمد و در زبان پارسي نيز مدرسه ديگر آن معناي قديمي را ندارد.
اما پس از انقلاب ايران در سال ١٣٥٧ و قدرتگيري آخوندها مدرسه دوباره از سبك دنياگرا برگردانده و به نوعي به مدرسههاي علوم ديني تبديل شد و اين فرايند هر سال بيشتر پيشرفت ميكند. و دامنهي اين مذهبي شدن و دنياگرازدايي (desecularization) به دانشگاهها هم رسيده است. به طوري كه بيشتر هدف مدرسههاي امروز ايران توليد طلبه و آخوند است تا دانشآموز و دانشجوي محقق. يكي از هدفهاي وحدت حوزه و دانشگاه نيز همين بوده است. يعني دانشگاهها كه پيش از انقلاب مركزهاي علمي و دنياگرا بودند تبديل شدند به مركز آموزش علوم ديني.
براي نمونه به سرفصل درسها نگاه كنيد. آموزش قران و عربي از دوران ابتدايي شروع ميشود. كودكاني كه هنوز زبان مادري خود را نميدانند و نميتوانند خط نسبتا سادهي پارسي را بخوانند بايد متن قران را به زبان و خط عربي بخوانند همراه با قواعد پيچيدهي عربي مانند حروف شمسي و قمري، يرملون، حروف علّه و هزاران چيز ديگر.
در دانشگاه درس متون اسلامي، تاريخ اسلام، معارف و اخلاق اسلامي اجباري هستند. اما هيج حرفي از تاريخ ايران و جهان يا جغرافياي جهان و ديگر علوم انساني نميشود.
Monday, April 16, 2007
مدرسههاي ايران
نوشتهی
شهربراز |
ساعت:
9:11 PM |
پيوند دایمی
0 نظر داده شده |
نظردهی
دستهبندی تاريخ معاصر
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 نظر:
Post a Comment