شنبه ٣١/شهریور/١٣٨۶ - ٢٢/سپتامبر/٢٠٠٧
همان طور که در نوشتهی قبلی گفتم از نظر علم زبانشناسی، زبانهای ایرانی شاخهای از زبانهای هندواروپایی هستند. برخی از زبانهای ایرانی دیگر وجود ندارند مانند خوارزمی و سکایی. برخی در معرض نابودی هستند مانند سُغدی (در تاجیکستان).
هر زبان دارای واژگان (vocabulary) و دستور زبان (grammar) است. اما لهجه یا گویش تنها نحوهی تلفظ متفاوتی از یک زبان است. برای نمونه اصفهانی، شیرازی، مشهدی، تهرانی، افغانی، و تاجیکی لهجهها یا گویشهایی از پارسی هستند اما کردی، لری، گیلکی و بلوچی زبانهایی جدا از پارسی هستند زیرا دستور زبان خاص خود را دارند و مثلا فعلها در آنها به صورت متفاوتی با زبان پارسی صرف میشود. یا زبان انگلیسی که دارای لهجههای بریتانیایی، امریکایی، کانادایی و استرالیایی است.
معروفترین زبانهای ایرانی عبارتند از:
١) اوستایی یا گاتایی:
٢) پارسی باستان یا هخامنشی
٣) خوارزمی
۴) سُغدی
۵) سکایی
۶) پارسی میانه یا پهلوی: زبان اشکانیان و ساسانیان
٧) پارسی نوین: پارسی بعد از اسلام که از عربی وامواژههای فراوانی گرفته است. در ایران این زبان امروزه معمولا فارسی گفته میشود اما در قدیم فارسی/پارسی دری نیز گفته میشد. امروزه در افغانستان به آن دری و در تاجیکستان فارسی تاجیکی میگویند.
٨) کردی: کردستان، شمال عراق، ترکیه، سوریه
٩) لری
١٠) گیلکی
١١) مازندرانی
١٢) تالشی: در تالش ایران و جمهوری آذربایجان
١٣) بلوچی: در بلوچستان ایران و پاکستان
۱۴) تاتی: در زنجان
۱۵) پشتو: در افغانستان
١۶) ایرآن (Ir-On): زبان قوم ایرانی الان (Alan) ساکن در قفقاز.
عدهی زیادی از این دستهبندی علمی خبر ندارند و گروهی از ایرانیان خارج از کشور، به ویژه نسل دوم، گاه میگویند ما ایرانی صحبت میکنیم و منظورشان پارسی است.
اقوام ایرانی به تمام کسانی گفته میشود که به این زبانها صحبت میکنند. باید به خاطر داشت که مردم استانهای آذربایجان نیز ایرانی بوده و تا زمان صفویان به یکی از زبانهای ایرانی صحبت میکردند به نام زبان آذری که در تذکرههای ادبی قدیم به آن پهلوی نیز میگفتند. اما زیر فشار و به مرور زمان ترکی زبان رایج آنجا شد. و امروزه به اشتباه زبان ترکی آذربایجان آذری خوانده میشود. روشن است که میتوان آن را ترکی آذری یعنی ترکی آذربایجانی خواند.
Saturday, September 22, 2007
زبانهای ایرانی و قومهای ایرانی
نوشتهی
شهربراز |
ساعت:
11:56 PM |
پيوند دایمی
0 نظر داده شده |
نظردهی
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 نظر:
Post a Comment