سهشنبه ۳۱/خرداد/۱۳۹۰ - ۲۱/جون/۲۰۱۱
پس از ورود اسلام به ایران برخی باورها و نهادهای ایرانی نیز رنگ اسلامی گرفتند همان گونه که در اصطلاح فقه اسلامی برخی حکمهای اسلامی «امضایی» هستند یعنی پیامبر اسلام برخی از رفتارها و قانونهای عرب پیش از اسلام را که منافاتی با اسلام نداشت پذیرفت و این قانونها و عرف هم چنان پس از اسلام برقرار بودند.
شاید یکی از معروفترین باورها و مفهومهای ایرانی «پل صراط» باشد. اگرچه در قران از «صراط مستقیم» سخن رفته است اما در آن هیچ سخنی از چنین پلی نیست. این پل در باور ایرانیان زرتشتی و در زبان پهلوی «چینوَد پوهل» (cinwad puhl) یا «پل چینوَد» یا چینوَت خوانده میشده است و در متنهای زرتشتی توصیف کاملی از آن آمده است.
اما نهاد دیگری که در اسلام است و از نهادهای ایرانی است نهاد اجتماعی «وقف» است. باز اگرچه این نام و اصطلاح عربی است اما در قرآن سخنی از آن نیست. تا مدتها دانشوران و پژوهشگران گمان میکردند این نهاد و قانونهای فقهی مربوط بدان از تمدن رومی/بیزانسی و باورهای مسیحی آمده است اما پس از دستیابی به کتاب حقوقی ایرانیان در زمان ساسانیان به نام «ماتیکان هزار داتستان» یا «هزار حکم حقوقی» و پژوهش در آن و نیز بر پایهی یافتههای باستانشناسی و بناهای دوران ساسانی روشن شد که نهاد وقف نهادی ایرانی است.
در همین زمینه کتابی منتشر شده است با مشخصات زیر:
نام کتاب: زایش بنیادی حقوقی: شکلگیری وقف در فقه حنفی سدهی سوم هجری
(The Birth of a Legal Institution: The Formation of the Waqf in Third-Century A.H. Hanafi Legal Discourse)
نویسنده: پیتر هنینگ (Peter C. Hennigan)
ناشر: انتشارات دانشگاهی بریل
تاریخ: دسامبر ۲۰۰۳ م. / دی ۱۳۸۲ خ.
صفحه: ۲۴۰
در صفحهی ۵۹ این کتاب از پژوهش خانم آناهیت پریخانیان (Anahit Perikhanian) در این باره یاد شده که در فصل هژدهم جلد سوم کتاب «تاریخ ایران کمبریج» به ویراستاری استاد احسان یارشاطر در سال ۱۹۸۳ م./ ۱۳۶۲ خ. منتشر شده است. به نوشتهی پریخانیان، «هیچ شکی نیست که نهاد وقف در اسلام ریشهای ایرانی دارد.» در دوران ساسانیان اصطلاح «پَد رووان» (pat ruwan یا pad ruwan به معنای «برای روان») یا «رووانگان» (ruwanagan به معنای کارهای مربوط به روان) به کار میرفته است و این اصطلاح بر روی چند پل و بنای دوران ساسانی خوانده شده است. هم چنین در کتاب «ماتیکان» شرایط و جزییات و شیوههای مجاز کاربرد بناها و چیزهای وقفی توضیح داده شده است. از جمله آن که مسئول این کار را «رووانگان دبیر» (ruwangan dabir) میگفتند.
آناهیت پریخانیان از کارشناسان برجسته در زمینهی نهادهای اجتماعی ایران در زمان اشکانیان و ساسانیان و نیز در زبانشناسی تاریخی زبان پارسی و ارمنی است. او ترجمهی انگلیسی کتاب «ماتیکان هزار داتستان» را در سال ۱۹۹۷ م. / ۱۳۷۶ خ. در کالیفرنیا منتشر کرده است.
نام کتاب: ماتیکان هزار داتستان (کتاب هزار حکم حقوقی)
The Book of Thousand Judgments
ویراستار: آناهیت پریخانیان
ناشر: مزدا، کالیفرنیا
سال: ۱۹۹۷ م. / ۱۳۷۶ خ
صفحه: ۴۳۲
Tuesday, June 21, 2011
وقف: نهادی ایرانی
نوشتهی
شهربراز |
ساعت:
11:33 PM |
پيوند دایمی
0 نظر داده شده |
نظردهی
دستهبندی تاريخ باستان , تاریخ میانی , فرهنگ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 نظر:
Post a Comment