چهارشنبه ٢٣/آبان/١٣٩٣ - ١۴/نوامبر/٢٠١۴
امروز یکی از دوستان ویدئویی برایم فرستاد دربارهی پیشینهی کشورهای جهان و ده کشور قدیمی جهان. در این برنامه، سیاههی این ده کشور چنین گفته شده و سال بنیاد کشورها هم داده شده است:
یازده کشور کهن جهان:
١١: هند: از سال ٣٢٢ قبل از میلاد
١٠: یونان: از سال ٣٣٧ قبل از میلاد
[٩: ؟؟؟]
٨: ژاپن: از سال ۶۶٠ قبل از میلاد
٧: سوریه: ٨۵٠ سال قدمت [درست: از سال ٨۵٠ قبل از میلاد]
۶: ارمنستان: از سال ٨۵٨ قبل از میلاد
۵: گرجستان: ١٣٠٠ سال قدمت [درست: از سال ١٣٠٠ قبل از میلاد]
۴: چین: از سال ٢٠٧٠ قبل از میلاد
٣: کره: از سال ٢٣٣٣ قبل از میلاد
٢: مصر: از سال ٣۵٠٠ قبل از میلاد
و در رتبهی نخست حدس میزنید کدام کشور باشد؟
١: ایران: از سال ٣٩٠٠ قبل از میلاد
این فهرست کار ما نیست. این فهرست کار غربیها است.
گوینده هیچ منبعی یا خاستگاهی را برای این سیاهه یاد نمیکند. تنها یک بار از دانشنامهی آزاد ویکی پدیا نام میبرد. باید به یاد داشت که ویکی پدیا دانشنامهی آزاد است یعنی هر کسی میتواند صفحههای آن را ویرایش کند و مطابق میل خود آنها را تغییر دهد و چیزی بنویسد. البته ویراستارانی هستند که نظارت میکنند و کاربرانی که پیوسته در راه بهبود مقالهها و مستند کردن آن میکوشند اما بسیاری از نوشتههای آن خاستگاه یا منبع معتبری ندارند.
در اینجا نمیخواهم به تک تک کشورها بپردازم اما باید توجه داشت که بیشتر مرزهای امروزی با مرزهای یاد شده در تاریخهای بالا بسیار متفاوت اند و مفهوم کشور در امروز با دوران باستان متفاوت است.
برای نمونه، یونان در دوران هخامنشیان به عنوان واحد یکپارچهی سیاسی وجود نداشت. بلکه با شهرهای یونانینشین بودند که هر یک برای خود حکومت محلی داشتند و بیشتر این دولتهای محلی پیوسته با هم در جنگ و جدل بودند و هیچگاه نتوانستند با هم متحد شوند. تا این که بالاخره اسکندر مقدونی آنان را یکپارچه کرد. اما پس از اسکندر، یونان بخشی از امپراتوری روم شد. سپس امپراتوری روم شرقی یا بیزانس شد و در سال 1492 م. / 897 هـ.ق. با گشوده شدن قسطنطنیه (Constantinople) بخشی از دولت عثمانی شد و دیگر به عنوان واحد مستقل سیاسی وجود نداشت. تا این که در پایان سدهی نوزدهم م. از دولت عثمانی جدا شد.
کشورهایی مانند سوریه و مصر امروز هیچ ربط و پیوند فرهنگی با مصر باستان ندارند. کسی در مصر امروز فرزند خود را «توت عنخ آمون» نمینامد. «فرعون» در مصر امروز، به خاطر آموزههای اسلامی، شخصیت منفی است. مردمان مصر هیچ یکی از آداب و رسوم مردم مصر باستان را پاس نمیدارند. زبانشان عربی است و دینشان اسلام است.
سوریهی امروزی کشوری است که از زمان جنگ جهانی اول و پس از فروپاشی دولت عثمانی و تقسیم آن به دست اروپاییان پدید آمد. پیش از آن، و در تمام دوران پس از اسلام نام آن شام بود. در زمانی که این زمینها بخشی از امپراتوری روم بودند نام آن «سوریا/سوریه» Syria بود که خود کوتاه شدهی Assyria یعنی آسوریه بود یا همان دولت آسور. بخشی از این سرزمین که زیر فرمان ایران بود در دوران ساسانیان «آسورستان» نامیده میشد یعنی شمال عراق امروز یا سرزمینی که امروز مردمان کُرد در آن ساکن اند. اتفاقا پس از اسلام نام شهری در این منطقه «شهرَزور» است که کوتاه شدهی «شهر آسور» است و یکی از پزشکان و فلسفهدانان ایرانی به نام شمسالدین احمد شهرَزوری از همین شهر برخاست که از نزدیکان شیخ شهابالدین یحیا سهروردی بود و دربارهی سهروردی آگاهیهای زیادی به ما داده است. امروزه نیز در خبرها از جایی به نام «دیر زور» در سوریه نام برده میشود که بازماندهی همین نام است. مردم سوریهی امروز نیز با دولت و تمدن آشور باستان - که در سال 850 پیش از میلاد بنیاد شده بود - پیوندی ندارند.
دربارهی ارمنستان باید گفت که پادشاهی اورارتو (Urartu) - که آرارات شکل توراتی امروزین آن است - در دوران گذشته بسیار بزرگتر از کشور امروزی بوده است. ارمنستان از زمان داریوش بزرگ هخامنشی بخشی از ایران شد و پیوندهای فراوانی با ایران داشته است و در دوران اشکانیان پادشاه آن از خاندان اشکانی بود. در دوران ساسانیان هم ارمنیان بخش مهمی از ارتش ایران بودند و پس از مسیحی شدن ارمنستان، جنگهای زیادی میان ایران ساسانی و روم درگرفت. پس از فروپاشی ساسانیان و آمدن اسلام هم ارمنستان همچنان با ایران در تماس بود. اما پس از شکلگیری دولت عثمانی، دولت ارمنستان برچیده شد و در زمان صفویان باز میان ایران صفوی و دولت عثمانی بر سر ارمنستان جنگ بود و بخشیهایی از ارمنستان زیر فرمان ایران بود. تا این که در زمان قاجاریان بخشهای زیر فرمان ایران به دست روسیهی تزاری افتاد. و پس از فروپاشی شوروی در سال 1370 خ. / 1991 م. باز دولت مستقلی به نام ارمنستان پدید آمد.
همین طور است گرجستان که در متنهای پارسی و عربی دوران اسلامی به نام «کُرز» یا «گُرز» هم از آن نام برده شده است. در تاریخ باستان از آن با نام کولخیز (به خط لاتین: Colchis به خط یونانی: Κολχίς) یاد شده است و گاهی سرگذشتی شبیه ارمنستان داشته است.
0 نظر:
Post a Comment