دوشنبه ۲۴/امرداد/۱۳۹۰ - ۱۵/آگوست/۲۰۱۱
این پروژه در اکتبر سال ۱۹۹۹ م. / مهر ۱۳۷۸ خ. به کوشش و مدیریت دکتر چارلز ملویل (Charles Melville) از دانشگاه کمبریج و دکتر رابرت هیلنبراند (Robert Hillenbrand) از دانشگاه ادینبرا (Edinburgh) در اسکاتلند آغاز شد. کار پژوهش و گردآوری داده را خانم دکتر فیروزه عبداللهاوا (Firuza Abdullaeva، دانشگاه سن پیتزربورگ و کمبریج)، خانم دکتر کریستن ون رویمبک (Christine van Ruymbeke، دانشگاه بروکسل و کمبریج)، خانم دکتر گابریله فان دن برخ (Gabrielle van den Berg، دانشگاه لایدن و کمبریج) و دکتر امین مهدوی (ادینبرا) انجام دادند. دکتر فرهاد مهران نیز ایدهی بخش آمار را افزود. مرحلهی نخست این پروژه پس از پنج سال در سپتامبر ۲۰۰۴ م. / شهریور ۱۳۸۳ خ. پایان یافت.
مرحلهی دوم آن در مارچ ۲۰۰۶ م. / فروردین ۱۳۸۵ خ. باز با مدیریت دکتر چارلز ملویل آغاز شد. اما جان نورمن جای دکتر هیلنبراند را گرفت. کار پژوهش را دکتر زهرا حسن آقا (دانشگاه کمبریج) انجام داد. کار فهرستنویسی را لورا واینستاین (Laura Weinstein) و افسانه فیروز و راجشواری شاه (Rajeshwari Shah از دهلی) انجام دادند. این مرحله در اپریل ۲۰۰۹ م. / اردیبهشت ۱۳۸۸ خ. به پایان رسید و در سال پایانی دوباره دکتر فیروزه عبداللهاوا (این بار در دانشگاه آکسفورد) با پروژه همکاری کرد. هم چنین فرانسوا دو بلوا (Francois de Blois) و ماندانا نایینی هم در این بخش همکاری کردند. مرحلهی سوم در اکتبر ۲۰۱۰ م. / مهر ۱۳۸۹ خ. آغاز شد و گویا هم چنان ادامه دارد. این پروژه در برگزاری «نمایشگاه هزارهی پایان سرایش شاهنامه» در موزهی فیتزویلیام در کمبریج که از سپتامبر ۲۰۱۰ م. / شهریور ۱۳۸۹ تا ژانویهی ۲۰۱۱ م. / دی ماه ۱۳۸۹ خ. برقرار بود همکاری داشت.
شورای اندرزگری (مشاورتی) این پروژه عبارت است از: استاد اولگ گرابار (Oleg Grabar)، دکتر ماریانا شریو-سیمپسون (Marianna Shreve Simpson) و دکتر جلال خالقی مطلق.
از نظر مالی نیز فرهنگستان بریتانیا (British Academy) اعتبار آغازین را فراهم کرد. بنیاد وینر-آنسپاخ (Fondation Wiener-Anspach) در بروکسل، «بنیاد علیرضا و محمد سودآور»، بنیاد میراث ایران، و «شبکهی گوالش [=توسعهی] آقاخان» (Aga Khan Development Network = AKDN) کمکهای مالی را فراهم کردهاند.
نشانی این پروژه چنین است:
http://shahnama.caret.cam.ac.uk/new/jnama/page/
این سایت دارای ۱۵۰۰ رکورد دربارهی دستنویسها و تک برگههای شاهنامه و نیز هژده هزار رکورد از نقاشیهای شاهنامه و دوازده هزار تصویر از سراسر جهان است. این تصویرها و نقاشیها از سی و یک کشور جهان از جمله ارمنستان، اتریش، امریکا، ایران، تاجیکستان، ازبکستان، هندوستان، مصر، بلژیک، فرانسه، آلمان، مجارستان، رمانی، پرتغال، و ... و نیز گردآیههای (collection) شخصی گردآوری شدهاند و اینک در دسترس دوستداران شاهنامه و پژوهشگران قرار گرفتهاند. در بخش نگارخانه (گالری) میتوانید هم بر پایهی کشور و هم بر پایهی بخشها و داستانهای شاهنامه این اطلاعات را جستوجو کنید. کهنترین این دستنویسها و برگهها از سال ۱۲۱۷ م. / ۶۱۴ ق. / ۵۹۶ خ. است. این پروژه هم چنین دارای کتابشناسی پژوهشهای انجام شده روی شاهنامه است.
پیش از این نیز پروژهی مشابهی به نام «پروژهی شاهنامه» در دانشگاه پرینستون امریکا به کوشش شادروان استاد جروم کلینتون (Jerome Clinton) انجام شده است که پروژهی دانشگاه کمبریج از اطلاعات و همکاری آنان سود برده است. پروژهی شاهنامهی دانشگاه پرینستون در این نشانی در دسترس است:
http://etcweb.princeton.edu/shahnama/start.epl
جزییات بیشتر را میتوانید در هر دو سایت بخوانید.
این هم نمونهی دیگری از کارهای ارزشمندی در زمینهی تاریخ و فرهنگ ایران است که در واقع بایستی به دست دولت ایران و فرهنگستان زبان پارسی انجام میشد اما به قول سهراب سپهری:
مرد بقّال از من پرسید: «چند من خربزه میخواهی؟»
من از او پرسیدم: «دل خوش سیری چند؟»
1 نظر:
با درود و سپاس از معرفی این پروژه
نام
گابریله فان دن برخ
طبق ثبت آن در مقاله ای که با همکاری دکتر خطیبی منتشر کرده اند، باید درست تر باشد
http://a-khatibi.blogspot.com/2011/06/blog-post_5393.html
با سپاس
Post a Comment