یکشنبه ۵/تیرماه/۱۳۹۰ - ۲۶/جون/۲۰۱۱
امروزه در بیشتر زبانهای دنیا وقتی سخن از «ورزشهای رزمی» (در انگلیسی: martial arts) میشود همه به یاد کانگ فو و کاراته و دیگر ورزشهای آسیای شرقی میافتند. حال آن که همان گونه که از این نام پیدا است منظور ورزشهایی است که برای آمادگی رزمی انجام میشود و هر ملتی به ویژه در گذشته برای خود شیوهی رزمی جداگانهای داشته است.
نیاکان ما ایرانیان نیز با توجه به برتری نظامی درازمدت خود بر بخش بزرگی از جهان باستان و دوران میانه، جنگافزارها و ورزشهای رزمی خود را داشتهاند. بسیاری از این گونه دانشها به ویژه در دوران ساسانیان در کتابهایی با نام «آییننامه» یا «آیین جنگ» به صورت مستند درآمد. این کتابها پس از اسلام به زبان عربی ترجمه شدند و به همراه سلاحهای پیشرفتهی ساسانیان در گسترش قلمرو اسلامی بسیار سودمند بودند. یکی از این ترجمهها با نام «کتاب الآیین» یا «آیین الحرب» («آیین جنگ») و «کتاب الحرب» در کتاب ده جلدی «عیون الاخبار» (چشمههای آگاهی) نوشتهی ابن قُتیبه مروزی دینوری (زاده: ۲۱۳ ق./درگذشته ۲۷۶ ق.) آمده است.
زورخانههای امروز یادگاری از آن ورزشهای رزمی و آمادهسازی بدنی نیاکان ما ایرانیان بوده است. برای نمونه میل به جای گرز و تخته به جای شمشیر و سنگ و کباده به جای سپر بوده است.
دکتر منوچهر مشتاق خراسانی برای کسانی که در زمینهی ارتش و رزمآرایی و جنگافزارهای ایرانی کار میکنند و به این موضوع علاقه دارند نام شناخته شدهای است. دکتر مشتاق خراسانی چندین سال است که در زمینههای رزمی ایران باستان مشغول کار و پژوهش است و کتاب بسیار مهم و معتبری به نام «سلاح و زرههای ایران از دوران مفرغ تا زمان قاجار» را منتشر کرد که در سال گذشته در ایران جایزهی کتاب سال را گرفت.
دکتر منوچهر مشتاق خراسانی
عکس جلد کتاب «سلاح و زرههای رزمی ایران از دوران مفرغ تا دوران قاجار
دکتر مشتاق خراسانی چند روز پیش پیامی فرستاد که بخشهایی از آن را در زیر میآورم:
هژده سال پیش پروژهای آغاز شد که غربیان هدف آن را «باز گرداندن و زنده کردن میراث رزمی» خودشان خواندند. آنان با خود گفتند «ما چینی و ژاپنی و کرهای نیستیم که هنرهای رزمی آنان را اجرا کنیم». به رهبری امریکا بسیاری از رزمیکاران و پژوهشگران و استادان دانشگاههای اروپایی با کمک مسئولان موزهها، پروژهی زندهگردانی هنرهای رزمی کشور خودشان را آغاز کردند. در این راه دولت این کشورها نیز بودجههای کلان و هنگفت و نیز هر گونه کمک و وسیله را بدانان میداد تا میراث تاریخی خود در زمینهی هنرهای رزمی را زنده کنند.
امروزه کتابهای فراوانی تولید شده است که به هنرهای رزمی اروپاییان و شگردهای جنگی و نظامی و رزمآوری نیاکان آنان میپردازد. بدین ترتیب هنرهای رزمی اروپایی را که چندین سده مُرده بودند امروزه دوباره زنده کردند. برای نمونه چند کتاب زیر بدین موضوع میپردازند.
۱) اسرار شمشیرزنی آلمانی در دوران میانه
Secrets of German Medieval Swordsmanship: Sigmund Ringeck's Commentaries on Liechtenauer
۲) کتاب والرشتاین: کتاب جنگ دوران میانه از سدهی پانزدهم دربارهی درازشمشیر، دشنه، خنجر و کشتیگیری
Codex Wallerstein: A Medieval Fighting Book from the Fifteenth Century on the Longsword, Falchion, Dagger, and Wrestling
۳) نبردهای دوران میانه: دستنامهای از سدهی پانزدهم دربارهی شمشیرزنی و جنگ از نزدیک
Medieval Combat: A Fifteenth-Century Manual of Swordfighting and Close-Quarter Combat
۴) هنرهای رزمی اروپای دوران نوزایش (رُنسانس)
The Martial Arts of Renaissance Europe
۵) هنر شمشیر و سپر در دوران میانه
Medieval Art of Sword & Shield: The Combat System of Royal Armouries MS I.33
۶) جنگیدن با درازشمشیر آلمانی
Fighting with the German Longsword
۷) جنگ خنجر در اروپای دوران میانه و نوزایش
Medieval And Renaissance Dagger Combat
۸) شمشیرزنی دوران میانه: شیوهها و تکنیکهای تصویری
Medieval Swordsmanship: Illustrated Methods And Techniques
۹) شمشیرزنی دوران نوزایش: کتاب تصویری از شمشیرهای برشی و رانشی و کاربرد آنها
Renaissance Swordsmanship: The Illustrated Book Of Rapiers And Cut And Thrust Swords
And Their Use
۱۰) شمشیربازی: رسالهای از دوران نوزایش
Fencing: A Renaissance Treatise
این پژوهشها نه تنها در زمینهی اروپای دوران تاریک یا دوران میانه و نوزایش بلکه به دورانهای باستان هم سر کشیده و از شیوههای جنگی یونان باستان هم کتابهایی تهیه شده است.
دکتر مشتاق خراسانی تاکنون ۶ کتاب و ۷۱ مقاله در زمینهی جنگافزارهای ایرانیان منتشر کرده است. هر کسی که در ایران در زمینههای فرهنگی و تاریخی کار میکند میداند که در این کار چه سختیها و دستاندازها و کمبودهایی هست. بیایید در این کار بدو دست یاری بدهیم. اگر نمیتوانیم پژوهش کنیم دست کم میتوانیم با خرید و خواندن کتابها و مقالههایش و تشویق و گسترش و معرفی کارهایش به او نیرو و دلگرمی بدهیم و در ادامهی راهش پشتیبان او باشیم. او حتا از ما میخواهد که اگر تن بنیرویی داریم به شیوهی نیاکان و گذشتگان خود هنرهای رزمی ایرانی را انجام دهیم.
5 نظر:
با درود بر شما و دکتر مشتاق خراسانی
من مقاله ی بسیار کارآمد
Mounted Combat and Horse Classification in Persian Manuscripts
را خواندم و بسیار آموختم
اگر همین نام را در گوگل بگردید
پوشه ی -فایل- ششم که به زبان چینی است گویا نشان داده می شود که مجموعه ی چند مقاله است و می توانید اثر
دکتر مشتاق خراسانی
را با آرزومندی بخوانید
با درود دوباره
از اینجا
www.isdy.net/pdf/2010_Pan-Asian_3.doc
می توانید مقاله ی
-Moshtagh Khorasani, Manouchehr (2010j). Mounted Combat and Horse Classification in Persian Manuscripts. International Journal of Eastern Sports & Physical Education, Vol. 8 No. 2, Oct. 2010, pp. 49-64.
را بخوانید
درود بر شما.
دست شما درد نکند برای نشانی مقالهها. افزون بر پژوهش دکتر خراسانی، دو مقالهی جالب دیگر هم در آن پروندهی وُرد هست از جمله یکی دربارهی زورخانه.
با سپاس
شهربراز
با سپاس، مقاله شمشیرزنی ایرانی دکتر خراسانی را در اینجا بخوانید
http://hessamoddin.wordpress.com/2011/06/25/%d8%b4%d9%85%d8%b4%db%8c%d8%b1%d8%b2%d9%86%db%8c-%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86%db%8c/
مقاله شمشیرزنی ایرانی به صورت فایل پی دی اف
http://hessamoddin.files.wordpress.com/2011/06/persian-fencing2.pdf
Post a Comment